Article sections

  Ingyenes tanúsítvány

  A Let’s Encrypt egy ingyenes, nyílt projekt, amelyet az Internet Security Research Group (ISRG) non-profit szervezet hozott létre. A közösség által épített rendszeren keresztül teszi lehetővé bárki számára, hogy díjmentesen SSL tanúsítványokat állítson ki és azok nyilvánosan visszaellenőrizhetők legyenek. Megbízható tanúsítványt nyújt, automatikus megújítással.

  Több magyar tárhely szolgáltató nyújtja díjmentesen a Let’s Encrypt-t alapszolgáltatásként előfizetőinek.

  Fizetős tanúsítványok

  A hazai tárhelyszolgáltatók többségénél az ingyenes szolgáltatás mellett fizetős certifikációk is vásárolhatók (pl.: RapidSSLComodo SSLStartSSL). Ezek előnyei, hogy garantált 2 éves használati lehetőséget biztosítanak, és akár ékezetes domainekre is beállíthatók. (Az ingyenes tanúsítványokra nincs ilyen hosszú távú garancia, díjmentességükből fakadóan elméletileg bármikor megszűnhetnek. A fizetős tanúsítvány megbízhatóbbnak tűnhet egyes látogatóknak az ingyenes certifikációkkal szemben.) Az egyszerűbb fizetős SSL tanúsítványok évente nagyságrendileg pár ezer Ft-os költséggel járnak.

  Általában még magasabb előfizetői díjon elérhetők több aldomainre hitelesíthető (wildcard) SSL tanúsítványok. Emellett léteznek magasabb szintű (EV), kiterjesztett SSL certifikációk, amivel a böngésző címsorában zöld csíkban (green bar) kiíródik a megrendelő szervezet neve. Ezekkel többnyire csak a maximális biztonságot igénylő webhelyek (pl. pénzintézetek, vagy online fizetést beépítő oldalak) élnek. Ezek a tanúsítványok a legnagyobb presztízs értékkel bírnak az SSL terén, éves díjuk több tízezer és több százezer Ft között mozog.

   

  in SSL tanusítvány