Article sections

  Egy nagyon jó példa a jó szerver szolgáltatóra a https://woorkup.com weboldala. A mérések alapján, kb 157.05 ms alatt reagál a szerver a parancsokra. Ők a Kinsta szerver szolgáltatót vették igénybe. Árak: https://kinsta.com/plans/

  Sajnos magyarországi szerver szolgáltatóknál a megosztott szervereknél 2-4 s a reagálási idő (TTFB)…

  A legjobbnak tartott WordPress-es szolgáltatók az alábbiak:

  OSZTOTT TÁRHELYEK*

  Ezek a legnépszerűbb szolgáltatások, és valljuk be, egy átlagos honlap számára általában maximálisan elegendők is. Persze ez sok kompromisszummal is jár, ezek közül a leggyakrabban előforduló galiba az időszakos belassulás. Aki ilyen tárhelyet választ, az előbb-utóbb tapasztalni fogja ezt. Hogy miért?

  Azért mert a szolgáltatók az osztott tárhelyeket túlzsúfolják, de legalábbis igyekszenek kimaxolni a kapacitásukat.

  A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy adott esetben több száz másik weboldal is ott csücsül a miénk mellett – és hát ugyanazokat az erőforrásokat használják, amit a mi honlapunk is szeretne. Ha viszont ezek az erőforrások épp foglaltak, akkor az oldalunk belassul, extrémebb esetben 500-as hibaüzenetet dob, még rosszabb esetben leáll (a szerverrel együtt). De a szerver valamelyik másik weboldalán lévő súlyos probléma is átgyűrűzhet a mienkre osztott szerver esetén, bár ez azért valóban ritka eset, tényleg csak nagyon gagyi szolgáltatóknál szokott előfordulni.

  *forrás: https://7blog.hu/hogyan-gyorsitsd-fel-a-wordpress-weboldaladat/

  Az egyes URL-ek esetében az alábbi 6 mutatószámot (amelyek mind az oldal betöltési idejének részét képezik) érdemes mérni:

  • Time to first byte: amikor a böngésző megnyit egy URL-t, egy üzenetet küld a szervernek, amiben kéri az adott URL-en található HTML dokumentumot. Ez méri az oldal betöltési idejének mértékét onnantól kedve, hogy az első apró webhelyadat elküldésre kerül a böngésző felé. A gyors oldal beöletési idő itt azt jelentheti, hogy az oldal többi része is gyorsan betöltődik.
  • Start render: A renderelés akkor történik, amikor a számítógép a kódot átváltja vizuális megjelenésre, azaz, amit a felhasználó lát a képernyőn. A renderelés akkor kezdődik, amikor a weboldal első része megjelenik. Ez hasznos a felhasználók számára, mert tudatja velük, hogy az oldal „csinál valamit”.
  • Visually complete (vizuális befejezés): A mikor a renderelés befejeződött, és a webhely teljes mértékben látható a felhasználók számára.
  • Document complete (dokumentum befejezés): Noha a weblap vizuálisan már teljesen megjelenik, még mindig futnak műveletek a háttérben. Miután ez befejeződött, a kiszolgáló jelzi, hogy a HTML dokumentum letöltése befejeződött. Ez a legpontosabb technikai mérőszám a webhely betöltésére.
  • Fully loaded (teljes betöltés): Miután a dokumentum letöltés befejeződött, elkezdődik az aszinkron kódok elindítása és többi elem betöltése. Ez nem akadályozza meg a felhasználót abban, hogy kapcsolatba lépjen a webhellyel, ezért általában nem tekinthető az oldal betöltési idő részének. Ezt a mutatót akkor mérjük, ha az összes letöltési tevékenység megszűnt 2 másodpercig.
  • Number of file request (fájlkérések száma): Amikor az oldal betöltődött, továbbra is fájlkérések zajlanak, például CSS, JS vagy képfájlok. A számos apró fájl feleslegesen lelassíthatja az oldal betöltési idejét, ezért általában minimálisra kell csökkenteni őket.

  Hogyan válasszak gyors tárhelyszolgáltatót?

  Egyre több tárhelyszolgáltó tűnik fel és sajnos sokan nem tudják nyújtani azt a minőséget, amire  szükséged lehet. Ha neked nagy teljesítményű tárhelyre van szükséged, akkor a következők után kell érdeklődnöd:

  • Nagy teljesítményű szerver. Olyan specifikációkat érdemes nézned, hogy a szerver rendelkezzen SSD-vel, 3 GHz processzorral és legalább 6 GB RAM-mal.
  • Dedikált szerver vagyis VPN. Ennek az az előnye, hogy egy külön szerver csak neked van fenntartva és ezek a szerverek többségében nagy teljesítménnyel bírnak.
  • CDN szerver. A CDN (Content Delivery Network) lényege röviden az, hogy több földrajzilag egymástól távol elhelyezkedő szerveren másolatok vannak a weboldalról elmentve, és ebből kifolyólag egyszerre több szerver tudja kiszolgálni a látogatóidat. Ennek két esetben van haszna. Az egyik, ha neked nagyon sok és nagy méretű média tartalmad van. A másik, ha nagyon távoli látogatókat is ki szeretnél szolgálni (pl. Ausztrália vagy Amerika).

  Weboldal gyorsaság mérésére az egyik legjobb szolgáltató: https://gtmetrix.com/

  in WordPress gyorsítás

  Related Articles